Laminectomia i Discectomia

Una hèrnia discal consisteix en la sortida parcial o massiva del nucli polpós del disc intervertebral a través d’un trencament a l’anell fibrós que l’envolta. Darrere del disc intervertebral hi ha les arrels nervioses que proporcionen sensibilitat i moviment a les extremitats. Quan el material del nucli polpós s’hernia cap enrere, pot comprimir aquestes estructures neurològiques i produir dolor sever a la zona lumbar, o al llarg del territori inervat pel nervi comprimit (al llarg de la cama), o fins i tot la pèrdua de força o la paràlisi d’algun múscul de la cama o el peu.

La intervenció quirúrgica es fa en general sota anestèsia general. Consisteix a practicar una petita obertura a la zona posterior de la vèrtebra, (laminectomia) per poder accedir a l’hèrnia discal, i realitzar llavors una extirpació del material discal herniat (discectomia), alliberant així la compressió de les estructures neurològiques.

Després de la intervenció és habitual presentar molèsties a la zona de la ferida a causa de la cirurgia i el procés de cicatrització, que es poden prolongar durant algunes setmanes.

Durant uns dies cal fer repòs. Sol ser necessari col·locar una ortesi (faixa) durant un temps limitat. Posteriorment, es recomana iniciar exercicis de rehabilitació.

Quan hi ha dolor ocasionat per una hèrnia d’un disc cervical, ja sigui limitat a la regió cervical o amb irradiació del dolor a un braç, pot estar indicat el tractament mitjançant discectomia cervical, o extirpació del disc cervical.

És un procediment que requereix anestèsia general. Es realitza mitjançant una incisió a la part anterior del coll. S’accedeix al disc intervertebral que ocasiona la compressió del nervi, o que està generant dolor, i s’extreu. A continuació es poden fixes les dues vèrtebres adjacents mitjançant diversos procediments, ja sigui mitjançant la col·locació d’un disc artificial, mitjançant l’implant un empelt ossi (d’os del pacient mateix) i la col·locació d’una placa metàl·lica a la regió anterior per immobilitzar les vèrtebres afectes.

Al postoperatori pot ser necessari emprar un collarí durant algunes setmanes. Posteriorment es recomanarà rehabilitació adequada.

La fixació vertebral també rep el nom de fusió vertebral, instrumentació de columna o artròdesi. Es pot fer a qualsevol nivell de la columna vertebral. Es realitza per proporcionar estabilitat a un grup de dues o més vèrtebres que es troben desplaçades o inestables, ja sigui per problemes congènits, per malaltia del disc intervertebral, o després d’una cirurgia per tractar l’estenosi lumbar. També es pot fer després de fractures que comprometin l’estabilitat de la columna, o després d’inestabilitat vertebral provocada per infeccions òssies o bé tumors.

Es fa sota anestèsia general. Mitjançant una incisió a la zona lumbar s’introdueixen cargols als cossos vertebrals a fixar, a través dels pedicles de la vèrtebra. Alguns cirurgians fan servir empelt ossi per realitzar la fixació. Posteriorment els cargols s’acoblen mitjançant unes plaques metàl·liques, i les vèrtebres queden fixes en la posició desitjada.

La discectomia endoscòpica és un mètode avançat en la cirurgia d’hèrnia discal, que permet una recuperació més ràpida i disminueix el dolor al postoperatori, ja que es minimitza la lesió als músculs i als teixits veïns.

Es realitza mitjançant una petita incisió a la columna, a través de la qual s’introdueix un tub o endoscopi, que té una càmera a l’extrem. La càmera envia les imatges a un monitor de vídeo que el cirurgià va seguint per fer el procediment quirúrgic.

A través de l’endoscopi també s’introdueixen instruments específicament dissenyats per reparar el disc i extirpar-ne els fragments que estiguin causant compressió de les arrels nervioses, aconseguint bons resultats amb mínima agressió quirúrgica i respectant l’anatomia.

Sovint l’estenosi lumbar, o estretor del canal lumbar, es deu a un desplaçament dels cossos vertebrals, que augmenta amb la posició erecta (en estar de peu) i millora en inclinar el tronc cap endavant.

Això és així perquè el diàmetre dels forats que hi ha a cada costat dels cossos vertebrals, o foramenes, a través dels quals surten els nervis raquidis, es troben severament compromesos. Això causa compressió als propis nervis ia les estructures que els acompanyen, com els vasos sanguinis.

Actualment es disposa d’un mètode per estabilitzar dos nivells vertebrals o més de la columna lumbar, sense necessitat de realitzar una fixació completa. Això permet una certa mobilitat de la columna, però limitant al màxim els moviments que augmenten l’estretor dels forats de conjunció o foramenes.

El procediment consisteix a realitzar, sota anestèsia general, una incisió a la zona lumbar, i implantar un petit dispositiu semirígid entre la part posterior de les vèrtebres, també anomenades apòfisis espinoses. D’aquesta manera s’evita que la columna es pugui moure en excés cap enrere, i s’evita el tancament dels forats de conjunció.

Aquest implant es pot complementar amb una petita incisió als lligaments que hi ha a la part posterior del canal vertebral, augmentant així l’espai lliure per a les estructures neurològiques.

La cifoplàstia és un procediment mínimament invasiu, indicat en cas de fractures vertebrals agudes doloroses.

Si bé es realitza al quiròfan, no cal emprar anestèsia general, podent-se realitzar únicament amb anestèsia local i sedació. Consisteix en la injecció d’un ciment especial a l’interior del cos vertebral fracturat. Mitjançant la inserció d’una cànula a cadascun dels costats de la vèrtebra fracturada, s’infla una petita pilota a l’interior del cos vertebral, que ajuda a recuperar l’alçada de la vèrtebra que es trobava esclafada.

Posteriorment la pilota es retira, i s’omple amb ciment el buit que ha quedat, proporcionant solidesa al cos vertebral. Un cop el ciment s’ha solidificat, el pacient es pot mobilitzar. En la majoria de casos s’obté de manera immediata un gran alleugeriment del dolor. Gràcies a la correcció de l’enfonsament vertebral, també és possible aconseguir una disminució de la curvatura de la columna, també anomenada cifosi.

Es poden tractar un o més nivells al mateix acte quirúrgic.

El pacient quedarà ingressat durant 24 hores, encara que fins i tot és possible donar l’alta el mateix dia. Posteriorment podrà reprendre una vida normal ben aviat. Si la causa de les fractures és l’osteoporosi, és fonamental iniciar com més aviat millor un tractament farmacològic adequat per evitar noves fractures.

Si bé la fusió vertebral o artròdesi és el tractament més emprat quan tots els altres mètodes han fracassat en el tractament del dolor produït al disc intervertebral, aquest no sempre és un mètode infal·lible, ja que de vegades la capacitat de l’os per fusionar-se o cicatritzar no és perfecta. D’altra banda, mitjançant la fusió vertebral es produeix invariablement la immobilització del segment tractat, la qual cosa pot ocasionar problemes als nivells vertebrals veïns, que a partir d’ara es veuran sotmesos a un grau de demanda mecànica més gran.

Per això, des de la dècada dels 90 es va començar a fer servir el reemplaçament mitjançant discos artificials. Els objectius d’aquest tractament quirúrgic són, d’una banda, substituir el disc degenerat causant de dolor i inestabilitat, i de l’altra, continuar permetent el moviment de la columna vertebral. La majoria d’estudis sobre discos artificials s’han fet a Europa.

Intervencionismo del Dolor en Clínica Vertebra Barcelona Madrid

CONTACTAR

Si voleu contactar amb nosaltres, per demanar cita o sol·licitar més informació sobre els nostres serveis, podeu fer-ho aquí

Opinions dels Pacients

Buen trato y atención, fui con una ciática de caballo y me dejaron como nuevo ,solo tengo palabras de agradecimiento.

Hace mucho que no sentía lo que era vivir sin dolor. Solo tengo palabras de agradecimiento para todo el equipo, desde el personal en recepción hasta el equipo en quirófano. Gracias Dr. Squarcia por tan detallada explicación de mi problema y por lo acertado del tratamiento. Pido a Dios que este bienestar dure bastante.

Sólo tengo palabras de agradecimiento, gracias Doctor Ricardo Ruiz.

Primera visita con el DR. Mattia Squarcia por fin un medico que me escucha y se mira todas mis pruebas medicas ya vengo de una mala experiencia de otra clínica del dolor que el médico no me escuchaba y ni se miró ni una prueba medica.

Solo tengo palabras de agradecimiento a los Doctores Ricardo Ruiz y Dr. Matias, en dos ocasiones he acudido a ellos, y solo tengo palabras de agradecimiento, me han solucionado mi problema, primero de Vertebras Lumbares y la segunda de un Hombro, y en los dos casos éxito total, no he vuelto a tener ningún tipo de molestia, estoy totalmente agradecido a ellos, me han cambiado la vida. MUCHAS GRACIAS DOCTORES, son ustedes fantásticos

Es un sitio que ha mejorado mi calidad de vida.

En una situación francamente desesperada con mi madre afectada de neuralgia del trigémino y con dolores continuos y terribles durante el confinamiento y ningún médico de la sanidad pública capaz de calmarle en modo alguno el dolor, ha resultado milagroso encontrar este centro navegando por internet. En apenas un par de semanas tras la visita inicial, el Dr. Ruiz intervino a mi madre en una cirugía ambulatoria y poco agresiva y en apenas unos días volvió a recuperar dicción, movilidad y empezó al fin a dormir al no sufrir esos tremendos dolores. Y si el tratamiento ha sido efectivo gracias a las manos de un gran doctor, no por eso hay que quitar mérito al todo el equipo del centro. Desde la recepción a las enfermeras son todos profesionales ejemplares que te hacen sentir seguro y en buenas manos en todo momento. Mi madre ya es otra y apenas 4 meses después somos conscientes de que no hay mejor inversión que la salud y en Clínica Vértebra es todo un acierto. Totalmente recomendables. UN MILLON DE GRACIAS.

Me realice una rizolisis hace dos años y es lo mejor decisión q tomé nunca. Me aconsejaron esta clínica. Personal y trato excelente. Volvería sin dudarlo. Soy otra persona desde que no siento nada de dolor.

Después de llevar meses con un dolor intenso en la espalda y en una pierna por una hernia y estar atiborrado de medicamentos y de sesiones de rehabilitación finalmente un amigo me recomendó esta Clínica y acerté plenamente. Me visitaron muy rápido y el Dr Ruiz me practicó una intervención por radiofrecuencia que me ha resuelto el problema, ya no me duele y he recuperado mi calidad de vida, que había perdido. Solo tengo palabras de agradecimiento

Me realizaron esta mañana una Denervación facetaria lumbar (Rizolisis) y tengo que decir que «O» dolor. Han pasado 10h desde la intervención y sigo sin nada de dolor y sin medicación. Enhorabuena a todo el equipo. Viggo Adeler (Medico)