Bombes Implantables per a Infusió Espinal de Fàrmacs

Una bomba implantable és un dispositiu especialitzat que administra quantitats precises de fàrmac concentrat a l’espai intratecal a través d’un petit catèter. L’espai intratecal conté el líquid cefaloraquidi. La infusió espinal també rep el nom d’infusió intratecal.

Les bombes implantables estan adreçades a pacients amb dolor crònic sever que no ha respost a altres tractaments. Alguns exemples de diagnòstics per als quals una bomba implantable pot ser eficaç són: dolor lumbar després de cirurgia fallida, dolor per càncer, distròfia simpàtic-reflexa, dolor neuropàtic, i dolor sever per fractures vertebrals.

Es tracta de pacients que no responen als tractaments farmacològics o els produeixen efectes secundaris intolerables.

La bomba d’infusió espinal administra de forma contínua petites quantitats de fàrmacs analgèsics concentrats, banyant així els receptors del dolor situats a la medul·la espinal. Gràcies a això s’aconsegueix alleujar el dolor i disminuir o eliminar les necessitats de medicaments orals o transdèrmics (pegats). En dipositar-se el medicament directament al sistema nerviós, les dosis necessàries de la majoria de fàrmacs són molt menors.

Atès que és impossible saber a priori si un pacient en concret es beneficiarà o no de la infusió contínua espinal, és molt important realitzar una prova o test previ, que pot consistir en una injecció del fàrmac que s’emprarà a l’espai intratecal, o bé es pot fer una infusió contínua provisional amb bomba externa durant alguns dies. En aquest darrer cas, atès que hi ha risc d’infecció, el control per part del metge ha de ser molt estret.

L’implant del sistema d’infusió es fa en un quiròfan. No cal utilitzar anestèsia general, encara que es pot fer en funció de les característiques i de l’estat general de salut de cada pacient. Generalment es fa servir sedació profunda i anestèsia local.

L’implant consta de dues parts: la inserció d’un catèter fi a l’espai intratecal mitjançant una punció a la columna lumbar o dorsal, i la col·locació de la bomba implantable sota la pell, generalment a la regió abdominal.

És recomanable romandre en observació com a mínim 24 hores, ara administrar analgèsia adequada i antibiòtics.

Un cop implantada la bomba, aquesta s’emplena amb morfina o amb els fàrmacs que s’empraran per a la infusió. El ritme d‟infusió es programa electrònicament amb control remot.

Aquests són alguns dels fàrmacs que s’utilitzen sovint per a les bombes implantables:

  • Morfina: Es tracta d’un potent analgèsic opioide. És el fàrmac més emprat en infusions espinals per al tractament del dolor. Com a efectes secundaris a curt termini, pot provocar nàusees, vòmits, pruïja, inflor a les cames, somnolència i retenció d’orina. Generalment, aquests efectes desapareixen en el termini d’un a tres dies. Un efecte secundari que cal tenir en compte també és el desenvolupament de tolerància, és a dir, la necessitat de fer servir dosis cada vegada més grans per aconseguir els mateixos resultats.
  • Bupivacaïna: Es tracta d’un anestèsic local d’acció perllongada que, unit a la morfina o altres fàrmacs opioides, potencia si acció, millorant significativament l’analgèsia proporcionada per la infusió contínua espinal.
  • Clonidina: Es tracta d’un fàrmac amb efectes antihipertensius, que té altes propietats analgèsiques, especialment si es combina amb altres fàrmacs. Entre altres efectes secundaris pot produir disminució de la tensió arterial, que algunes vegades impedeix la seva ocupació.
  • Ziconotide: És un nou fàrmac, extret d’una mena de cargol. S’ha demostrat eficaç en moltes maneres de dolor neuropàtic. S’empra únicament per la via espinal.
  • Baclofè: És un fàrmac relaxant muscular que s’utilitza en pacients que pateixen rigidesa muscular o espasticitat com a resultat d’un accident vascular cerebral, una lesió medul·lar, o altres tipus de malaltia neurològica. Quan s’assoleixen els nivells terapèutics (eficaços per alleujar els símptomes), generalment romanen estables durant molt de temps.

La medicació a l’interior de la bomba dura entre un i tres mesos, segons la concentració i el ritme d’infusió que es programi. Cada cop que la medicació de la bomba s’esgoti caldrà omplir-la de nou, puncionant amb una petita agulla la bomba implantada sota la pell. A cada revisió, es poden modificar els paràmetres de velocitat d’infusió i de concentració del fàrmac, per millorar el control del dolor.

La bateria de la bomba s’esgota transcorreguts alguns anys. La durada està en funció dús que es faci de la bomba. La bateria no es pot substituir, sinó que cal reemplaçar tota la bomba. Això requereix un procediment quirúrgic simple en el qual s’incideix al lloc on està allotjada la bomba, s’extreu i se substitueix per una de nova.

No és recomanable practicar ressonància magnètica a un pacient portador d’una bomba programable implantada. De tota manera, si és absolutament necessari, es pot fer seguint uns protocols que es proporcionaran als radiòlegs i als tècnics de radiologia.

Tots els pacients seran proveïts d’una identificació especial que indica que s’ha implantat un dispositiu per evitar passar controls de seguretat als aeroports.

Intervencionismo del Dolor Clínica Vertebra Barcelona Madrid

CONTACTAR

Si voleu contactar amb nosaltres, per demanar cita o sol·licitar més informació sobre els nostres serveis, podeu fer-ho aquí

Opinions dels Pacients

Después de llevar meses con un dolor intenso en la espalda y en una pierna por una hernia y estar atiborrado de medicamentos y de sesiones de rehabilitación finalmente un amigo me recomendó esta Clínica y acerté plenamente. Me visitaron muy rápido y el Dr Ruiz me practicó una intervención por radiofrecuencia que me ha resuelto el problema, ya no me duele y he recuperado mi calidad de vida, que había perdido. Solo tengo palabras de agradecimiento

Buen trato y atención, fui con una ciática de caballo y me dejaron como nuevo ,solo tengo palabras de agradecimiento.

Es un sitio que ha mejorado mi calidad de vida.

Sólo tengo palabras de agradecimiento, gracias Doctor Ricardo Ruiz.

En una situación francamente desesperada con mi madre afectada de neuralgia del trigémino y con dolores continuos y terribles durante el confinamiento y ningún médico de la sanidad pública capaz de calmarle en modo alguno el dolor, ha resultado milagroso encontrar este centro navegando por internet. En apenas un par de semanas tras la visita inicial, el Dr. Ruiz intervino a mi madre en una cirugía ambulatoria y poco agresiva y en apenas unos días volvió a recuperar dicción, movilidad y empezó al fin a dormir al no sufrir esos tremendos dolores. Y si el tratamiento ha sido efectivo gracias a las manos de un gran doctor, no por eso hay que quitar mérito al todo el equipo del centro. Desde la recepción a las enfermeras son todos profesionales ejemplares que te hacen sentir seguro y en buenas manos en todo momento. Mi madre ya es otra y apenas 4 meses después somos conscientes de que no hay mejor inversión que la salud y en Clínica Vértebra es todo un acierto. Totalmente recomendables. UN MILLON DE GRACIAS.

Me realice una rizolisis hace dos años y es lo mejor decisión q tomé nunca. Me aconsejaron esta clínica. Personal y trato excelente. Volvería sin dudarlo. Soy otra persona desde que no siento nada de dolor.

Primera visita con el DR. Mattia Squarcia por fin un medico que me escucha y se mira todas mis pruebas medicas ya vengo de una mala experiencia de otra clínica del dolor que el médico no me escuchaba y ni se miró ni una prueba medica.

Hace mucho que no sentía lo que era vivir sin dolor. Solo tengo palabras de agradecimiento para todo el equipo, desde el personal en recepción hasta el equipo en quirófano. Gracias Dr. Squarcia por tan detallada explicación de mi problema y por lo acertado del tratamiento. Pido a Dios que este bienestar dure bastante.

Me realizaron esta mañana una Denervación facetaria lumbar (Rizolisis) y tengo que decir que «O» dolor. Han pasado 10h desde la intervención y sigo sin nada de dolor y sin medicación. Enhorabuena a todo el equipo. Viggo Adeler (Medico)

Solo tengo palabras de agradecimiento a los Doctores Ricardo Ruiz y Dr. Matias, en dos ocasiones he acudido a ellos, y solo tengo palabras de agradecimiento, me han solucionado mi problema, primero de Vertebras Lumbares y la segunda de un Hombro, y en los dos casos éxito total, no he vuelto a tener ningún tipo de molestia, estoy totalmente agradecido a ellos, me han cambiado la vida. MUCHAS GRACIAS DOCTORES, son ustedes fantásticos