Tractaments sobre el Disc Intervertebral

La radiofreqüència convencional és una forma d’oscil·lació a una freqüència especial que es transmet per un circuit elèctric. Quan la radiofreqüència es transfereix un teixit provoca l’elevació de la temperatura. Mitjançant això s’aconsegueix coagular o lesionar certes àrees anatòmiques la funció de les quals desitgem bloquejar, com els nervis sensitius.

En altres àrees de la medicina s’ha fet servir amb èxit, per exemple en cardiologia intervencionista per a tractament de certs tipus d’arítmies, i en oncologia per a destrucció d’alguns tipus de tumors.

Avui dia es disposa de tecnologia sofisticada mitjançant la qual podem controlar l’elevació de la temperatura i altres paràmetres, aconseguint màxima precisió en fer tractaments amb radiofreqüència.

La nucleoplàstia per radiofreqüència és un tractament mínimament invasiu, que està indicat en pacients amb dolor lumbar, dorsal o cervical causat pels discos intervertebrals. Es realitza mitjançant sedació endovenosa i anestèsia local. És totalment percutani (no necessita incisió quirúrgica). Consisteix en la introducció d’una o dues cànules al disc intervertebral mitjançant guia radiològica. Un cop disposades les cànules, a la zona que origina el dolor, s’administra anestèsia local i es transmet radiofreqüència per un circuit elèctric. S’eleva la temperatura entre 75 i 84ºC, i es manté durant uns quants minuts. Durant el procediment el pacient no sent dolor, ja que la regió que s’ha de tractar està anestesiada. Quan finalitza el temps estimat de radiofreqüència, s’injecta un antibiòtic i es retiren les cànules. Pot ser més d’un disc el mateix dia. En alguns pacients s’injecta ozó abans de retirar les cànules.

El pacient ha de portar una ortesi lumbar semirígida (faixa) durant algunes setmanes, o un collaret cervical si el disc o discs que s’han tractat és cervical. En el transcurs d’algunes setmanes es poden observar els canvis amb millorança del dolor, a causa de la cicatrització de les lesions discals per la radiofreqüència, i de la reducció de la mida de les hèrnies o protrusions discals. Els resultats òptims solen demorar-se uns tres mesos.

L’administració d’ozó a dosis terapèutiques té diversos efectes sobre l’organisme, entre els quals hi ha el seu efecte antiinflamatori, desinfectant antibacterià i antivíric. Es fa servir des de fa anys en diverses aplicacions en medicina, i actualment es disposa de màquines dispensadores d’ozó d’alta precisió.

La discòlisi per ozó, també anomenada ozonoteràpia intradiscal, consisteix en la injecció de gas ozó al disc intervertebral, ja sigui a nivell lumbar, dorsal o cervical. Està indicat en el tractament del dolor la causa del qual és la degeneració o la fissuració o trencament d’un o més discos intervertebrals, o bé per al tractament de les hèrnies discals.

El procediment pot ser ambulatori i es duu a terme amb sedació endovenosa i anestèsia local. Es realitza mitjançant la inserció d’una cànula a l’interior del disc intervertebral que volem tractar guiada per imatge radioscòpica. Un cop situada la cànula a l’interior del disc, s’injecta un contrast per evidenciar les lesions existents al disc (discografia diagnòstica). Posteriorment s’injecta una quantitat predeterminada de gas ozó. Abans de retirar la cànula s’injecta un antibiòtic per prevenir una possible infecció.

L’administració d’ozó no té efectes secundaris, i només pot estar contraindicat en casos d’hipertiroïdisme i de favisme.

La nucleoplàstia per coblació empra radiofreqüència freda gràcies a un sofisticat sistema de refrigeració que manté la temperatura una mica per sota d’un límit predeterminat. D’aquesta manera es permet realitzar tractaments amb radiofreqüència durant més temps, sí com ampliar l’àrea tractada, obtenint molt bons resultats sense necessitat de mobilitzar les cànules.

S’empra en tractament d’hèrnies discals o de dolor lumbar la causa del qual està en problemes degeneratius o lesions als discos intervertebrals.

Igual que la radiofreqüència convencional, aquesta tècnica es realitza únicament amb sedació endovenosa i anestèsia local. El cirurgià controla en tot moment la posició de la cànula gràcies a la imatge radioscòpica.

La discectomia per làser o descompressió per làser és una tècnica percutània (mitjançant punció i sense necessitat d’incisió quirúrgica) per al tractament d’hèrnies discals. Mitjançant el seu ús es poden aconseguir bons resultats i així evitar una cirurgia oberta.

Consisteix en la inserció d’una cànula especial, mitjançant guia per imatge radioscòpica, a l’interior del disc intervertebral que està herniat. L’objectiu és vaporitzar una petita porció del nucli polpós d’un disc intervertebral.

Mitjançant això s’aconsegueix disminuir el volum del disc així com la pressió intradiscal, i creant una petita cavitat que permet la reculada de l’hèrnia de nou cap a l’interior del disc, deixant així comprimir el nervi i per tant cessant el dolor. Un petit canvi en el volum del disc pot exercir grans canvis al disc.

Es tracta d’una tècnica percutània (no necessita incisió quirúrgica), que pot ser ambulatòria, i per a la qual no cal anestèsia general: es fa sota sedació i anestèsia local.

Intervencionismo del Dolor Clínica Vertebra Barcelona Madrid

CONTACTAR

Si voleu contactar amb nosaltres, per demanar cita o sol·licitar més informació sobre els nostres serveis, podeu fer-ho aquí

Opinions dels Pacients

Me realice una rizolisis hace dos años y es lo mejor decisión q tomé nunca. Me aconsejaron esta clínica. Personal y trato excelente. Volvería sin dudarlo. Soy otra persona desde que no siento nada de dolor.

Solo tengo palabras de agradecimiento a los Doctores Ricardo Ruiz y Dr. Matias, en dos ocasiones he acudido a ellos, y solo tengo palabras de agradecimiento, me han solucionado mi problema, primero de Vertebras Lumbares y la segunda de un Hombro, y en los dos casos éxito total, no he vuelto a tener ningún tipo de molestia, estoy totalmente agradecido a ellos, me han cambiado la vida. MUCHAS GRACIAS DOCTORES, son ustedes fantásticos

Sólo tengo palabras de agradecimiento, gracias Doctor Ricardo Ruiz.

Después de llevar meses con un dolor intenso en la espalda y en una pierna por una hernia y estar atiborrado de medicamentos y de sesiones de rehabilitación finalmente un amigo me recomendó esta Clínica y acerté plenamente. Me visitaron muy rápido y el Dr Ruiz me practicó una intervención por radiofrecuencia que me ha resuelto el problema, ya no me duele y he recuperado mi calidad de vida, que había perdido. Solo tengo palabras de agradecimiento

Es un sitio que ha mejorado mi calidad de vida.

Hace mucho que no sentía lo que era vivir sin dolor. Solo tengo palabras de agradecimiento para todo el equipo, desde el personal en recepción hasta el equipo en quirófano. Gracias Dr. Squarcia por tan detallada explicación de mi problema y por lo acertado del tratamiento. Pido a Dios que este bienestar dure bastante.

Buen trato y atención, fui con una ciática de caballo y me dejaron como nuevo ,solo tengo palabras de agradecimiento.

Me realizaron esta mañana una Denervación facetaria lumbar (Rizolisis) y tengo que decir que «O» dolor. Han pasado 10h desde la intervención y sigo sin nada de dolor y sin medicación. Enhorabuena a todo el equipo. Viggo Adeler (Medico)

En una situación francamente desesperada con mi madre afectada de neuralgia del trigémino y con dolores continuos y terribles durante el confinamiento y ningún médico de la sanidad pública capaz de calmarle en modo alguno el dolor, ha resultado milagroso encontrar este centro navegando por internet. En apenas un par de semanas tras la visita inicial, el Dr. Ruiz intervino a mi madre en una cirugía ambulatoria y poco agresiva y en apenas unos días volvió a recuperar dicción, movilidad y empezó al fin a dormir al no sufrir esos tremendos dolores. Y si el tratamiento ha sido efectivo gracias a las manos de un gran doctor, no por eso hay que quitar mérito al todo el equipo del centro. Desde la recepción a las enfermeras son todos profesionales ejemplares que te hacen sentir seguro y en buenas manos en todo momento. Mi madre ya es otra y apenas 4 meses después somos conscientes de que no hay mejor inversión que la salud y en Clínica Vértebra es todo un acierto. Totalmente recomendables. UN MILLON DE GRACIAS.

Primera visita con el DR. Mattia Squarcia por fin un medico que me escucha y se mira todas mis pruebas medicas ya vengo de una mala experiencia de otra clínica del dolor que el médico no me escuchaba y ni se miró ni una prueba medica.